همانطور که میدانید به کارگیری هر محصول ساختمانی نیازمند این است که قطعه موردنظر از هر لحاظ متناسب با سازه باشد. این بدان معناست که در هنگام خرید تجهیزات ساختمانی باید به مواردی توجه شود تا سازه ایمن و اصولی ساخته شود. یکی از تجهیزات مهم به کار رفته در هنگام ساخت و ساز، لوله داربستی است.
پیش از اینکه نکاتی بیان شود تا در هنگام خرید لوله داربستی بهترین انتخاب را داشتهباشید، ابتدا بهتر است با لوله داربستی و کاربردهای آن در ساخت و ساز آشنا شوید. این موارد به شما کمک میکند تا با دانستن نکات فنی لازم، بهترین انتخاب را برای ساخت و ساز خود داشته باشید. هر چند بهتر است برای خرید لوله داربستی از افراد ماهر و با دانش در این حوزه نیز کمک بگیرید. این کار به سازندگان این کمک را میکند تا درصد خطای خود را کاهش دهند و لوله داربستی که نصب میشود، مناسب پروژه باشد. همچنین با مشورت گرفتن از متخصصان صدمات و ضررهای ناشی از انتخاب نادرست به حداقل میرسد.
لوله داربستی چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
لولههای داربست از لحاظ شکل و کارایی دستهبندی مختلفی ندارند، با این وجود در ابعاد فراوان در سازه استفاده میشوند. دلیل این مطلب این است که این لولهها در ساخت سازههای عظیم و بزرگ به کار گرفته میشود. همانطور که از نامش پیداست، از این لولهها برای داربستها به کار گرفته میشود. این لوله ها در هنگام ساخت و ساز و در زمانی که کارگران باید در ارتفاع کار کنند، کاربرد دارند.
لولههای داربستی از جنس فولاد هستنید و از ورقهای فولادی ساخته و تولید میشوند. این لولهها به حدی محکم هستند که حتی نیازی به آزمایش هیدرواستاتیکی برای یافتن نشتی در لولهها ندارند.
آشنایی با مشخصات فنی لولههای داربستی
لولههای داربستی را از ورق نورد گرم میسازند. ورق نورد گرم، ورقی فولادی است که از کوره عبور داده شده است. ابعاد لولههای داربست به این صورت است که قطر آن در حدود 5 سانتیمتر، ضخامتی 2، 2.5 و 3 میلیمتری دارند. طول آنها حدودا 6 متر است. به دلیل قطر 5 سانتیمتری لولههای داربست ، این لولهها به لوله 5 نیز نامیده میشوند.
لوله داربست سبک لولههایی با ضخامت 2 میلیمتر و وزن 14 کیلویی است و لولههای با ضخامت 3 میلیمتر و وزن حدودا 20 کیلویی لوله داربست سنگین در نظر گرفته میشوند.
کاربردهای لوله داربستی
استفاده از لولههای داربست در صنعت ساختمان سازی در کل زمان پروژه لازم است. هنگامیکه پیریزی انجام میشود و یا زمانیکه نمای ساختمان قرار است اجرا شود، این لولهها کاربرد دارند.از این لولهها در ساخت سازههای بزرگ ازجمله سد و پل نیز استفاده میشوند.
کاربرد لولههای داربست فقط محدود به صنعت ساخت و ساز نیست. این لولهها در صنایع بسیاری از جمله خودروسازی نیز به کار گرفته میشوند..
استفاده از لولههای داربستی سرعت اجرای پروژه و امنیت نیروهای کار هنگام فعالیت در ارتفاع بالا را تضمین میکند.
چگونه لوله داربست مناسب برای سازه خریداری شود؟
همانگونه که اشاره شد، لوله داربست در هنگام ساخت سازه به میزان زیادی استفاده میشود. پس به همین علت باید در هنگام خرید از کیفیت و تناسب لولهها با سازه مطمئن شد. اگر دقت عمل لازم اعمال نشود، ممکن است ایمنی کارگران به خطر بیفتد و در هنگام ساخت سازه مشکلی ایجاد شود.
پس باید با در نظر گرفتن فاکتورهای موثر در هنگام خرید لوله داربست، بهترین و متناسبترین لوله را برای پروژه در نظر بگیرید.
در ادامه این فاکتورها یک به یک بررسی خواهند شد
- خرید لوله داربست از برندها و تولیدکنندگان معتبر انجام شود. هنگامی که لوله داربست از برند معتبری تهیه شود، میتوان این اطمینان را پیدا کرد که ورق فولادی که لوله از آن ساخته شده با کیفیت است و مراحل تولید آنها طبق استاندارد است. لوله داربست با کیفیت در برابر خوردهشدن، زنگ زدن، ضربه و دمای بالا مقاوم است و استحکام زیادی دارد. تعدادی از مرغوبترین برندهای لوله داربستی عبارت هستند از: کیهان، سپاهان، تهران شرق و سپنتا
- توجه به ابعاد لوله داربست بسیار مهم است. انتخاب لوله با اندازه نادرست در اجرای پروژه خلل ایجاد میکند. پس با توجه به این نکته پیش از خرید لوله داربست، محاسبات لازم را برای ابعاد لوله داربست داشته باشید.
- میدانید که لوله داربست در نوع سبک و سنگین تولید میشوند. در بعضی از پروژهای ساختمانی باید از لوله داربست سنگین استفاده شود و لوله سبک توانایی تحمل بار وارد به آن را ندارد. پس توجه به نوع لوله در انتخاب آن موثر است.
تولیدکنندگان لولههای داربست در ایران
هزینه وارد کردن لولههای داربست به ایران بسیار زیاد است. با توجه به در نظر گرفتن شرایط اقتصادی و نقش مهم لولههای داربست در صنعت ساخت و ساز، بسیاری از پیمانکاران ترجیح میدهند که از لولههای داربست تولید داخلی استفاده کنند. بههمین دلیل باید تولیدکنندهای انتخاب شود که در ساخت لولههای داربست از ورقهای فولادی با کیفیت و مرغوب استفاده کند و قیمت مناسبی داشته باشد.
از بهترین کارخانههای سازنده لوله داربست در ایران، میتوان گروه صنعتی سپاهان، فولاد هیربد زرندیه، فولاد علویچه و گروه صابری را نام برد.
کلام پایانی
در این مقاله با معرفی ویژگیهای لوله داربست سعی بر این داشتیم که پیمانکاران محترم هنگام خرید لولههای داربست درستترین و مناسبترین لوله داربستی را برای پروژههای ساختمانی خود انتخاب نمایند. توجه به این موارد کیفیت اجرای پروژه را تضمین میکند و از بروز هر گونه مشکل در ساخت سازه جلوگیری میکند.